‘Laat me mezelf zijn’ – Tentoonstelling Anne Frank

De reizende internationale tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ komt voor de eerste keer naar Vlaanderen. De expo richt zich in de eerste plaats tot jongeren. Het verhaal van Anne Frank vertelt aan de hand van grote foto’s wat er met één enkel kind gebeurde tijdens de Jodenvervolging: het ‘zondebokdenken’ van deze tijd. Ook discriminatie, uitsluiting, geweld en de link met de huidige situatie in de wereld komen aan bod. Maar het is ook een verhaal van hoop. Net als tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er ook vandaag mensen die hun nek uitsteken om anderen te helpen, ook al brengen ze zichzelf hierdoor in gevaar.
Alle secundaire scholen uit Tienen en Hoegaarden hadden de kans de tentoonstelling te bezoeken met gidsbeurten verzorgd door de studenten van de UCLL.

De klassen van de eerste en de tweede graad van het Sint-Janscollege gingen erheen en werden zo geconfronteerd met een stuk geschiedenis om nooit te vergeten. Discriminatie kan vergaande gevolgen hebben. Het verschrikkelijke en ultieme voorbeeld dat anders zijn tot massavervolging en executies kan leiden. Volgens schattingen lieten toen maar liefst 6 miljoen joden het leven.

Het voorbeeld bij uitstek is het levensverhaal van Anne Frank. Een joods, Amsterdams meisje, dat samen met haar gezin onderduikt in het bedrijf van haar vader, Otto Frank. Verscholen in een bijgebouw, vandaar de naam ‘Achterhuis’, leeft ze er twee jaren ondergedoken. Dit samen met een ander gezin, de van Pelsen, en de tandarts, Fritz Pfeffer.

Om als tienermeisje de tijd te doden, houdt Anne een dagboek bij, waarin ze al haar emoties en frustraties kwijt kan: ergernissen over alledaagse voorvallen, de ontwikkelingen in de oorlog en typische ‘tienergevoelens’: discussies met haar moeder, het geruzie met Fritz en haar liefde voor Peter, de zoon van de ‘van Pelsen’…

Met de grootste voorzichtigheid bevoorraden medewerkers van het bedrijf hen en zorgen ze ervoor dat de onderduikers niets te kort komen. Desondanks worden ze ontdekt, opgepakt en getransporteerd naar concentratiekampen. Hierbij laten alle onderduikers het leven, buiten Otto Frank.

Geheel toevallig wordt het dagboek gered. Omdat Anne zo graag schrijfster wilde worden, besluit Otto het uit te geven. De rest is geschiedenis…