Afrikaans museum Tervuren

Derdejaars naar Tervuren

Op donderdag 23 en vrijdag 24 november gingen de derdejaars op uitstap naar Tervuren. We konden terecht in het wetenschapscentrum van het Afrikamuseum, aangezien het museum zelf nog altijd gerestaureerd wordt.
Dit bezoek kadert in de lessen aardrijkskunde van het tweede trimester. Dan bestuderen de leerlingen verschillende landbouwsystemen in de wereld. Als introductie kregen de leerlingen een algemene uitleg van verschillende landbouwsystemen in Afrika.  Nadien ervaarden de leerlingen via het spel “De groene aarde” dat traditionele landbouw in Afrika niet zo gemakkelijk is en dat boeren met heel veel factoren rekening moeten houden.
Tijdens dit bezoek kregen de leerlingen uitleg over enkele wetenschappelijk onderzoeken die verband houden met de collectie van het museum. De onderwerpen hierbij waren zeer uiteenlopend. Op donderdag kregen we een uiteenzetting over houtbiologie. Tom De Mil en zijn team gaan vaak ter plaatse in het tropisch regenwoud. Daar onderzoeken ze hoe de verschillende boomsoorten groeien. Dit is van belang om de boomsoorten in stand te houden en vermijden dat er te veel bomen gekapt worden.
Een andere uiteenzetting ging over een taalkundig onderzoek. Maud onderzocht de afkomst en de benamingen van verschillende gewassen. Zo probeerde zij de evolutie van die plaatselijke taal in kaart te brengen, aangezien zij een grammatica op papier wilde zetten. Aan de hand van de taal komt men eveneens veel te weten over de gewassen zelf.
Op vrijdag kregen we de kans om op bezoek te gaan bij het collectiebeheer van het museum. We kregen allerlei voorwerpen te zien die daar opgeslagen liggen. Ook wierpen we hier een blik achter de schermen. We zagen hoe verschillende beschadigde voorwerpen hersteld werden, zodat ze opnieuw deel van de collectie kunnen uitmaken.
Ook deze leerlingen kregen de uiteenzetting over het taalkundig onderzoek.
Die uitstap zorgde alvast voor een toffe start van het thema ‘Landbouw’ in het tweede trimester.