De Westhoek

Nadat de vijfdejaars twee dagen bezinning achter de rug hadden in de bezinningsoorden van Bellem en Drongen werden ze daar donderdagochtend opgehaald met de bus en trokken we gezamenlijk richting Ieper.

In Ieper brachten we eerst een bezoek aan het In Flanders Fields Museum, een modern, interactief museum over de Eerste Wereldoorlog. Het museum zelf is gevestigd in de Lakenhallen, één van de prominente gebouwen in Ieper, volledig verwoest in WO I en helemaal heropgebouwd (in oorspronkelijke staat).

’s Middags trokken we dan naar ons verblijf, jeugdhotel ‘The Salient’, in het centrum van Ieper waar we ons broodje opaten. Om kwart na één vertrok de bus richting Diksmuide voor een geleid bezoek aan het eveneens volledig vernieuwde Museum aan de Ijzer (de Ijzertoren).

Verder stond er een bezoek aan de Duitse begraafplaats Vladslo op het programma. Een indrukwekkende, eenvoudige begraafplaats vol massagraven van Duitse soldaten. Vladslo is vooral bekend om het beeldhouwwerk van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz ‘ het Treurend Ouderpaar’. Dit beeld staat voor het graf van haar zoon Peter die het leven liet tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Na dit indruk makende bezoek keerden we terug naar Ieper voor het avondmaal in restaurant ‘de Mande’, lekkere kip met frietjes en een ijsje, iedereen tevreden.

Om 20u woonden we aan de Menenpoort de ‘Last Post’ bij, een indrukwekkende dagelijkse hulde aan de gesneuvelde Britse soldaten. Het was een langere ceremonie omdat er een paar groepen Britten ook een krans neerlegden. Er was ook massaal veel volk aanwezig, opvallend veel schoolkinderen.

Daarna keerden we terug naar The Salient. Mijnheer Faveere had een zeer leuke quiz voorbereid! Om half twaalf gingen we naar onze kamers om te slapen.

Vrijdag werden we om 7.30 uur aan het ontbijt verwacht. Daarna ruimden we onze kamers op  en vertrokken we naar de fietsenverhuur. We vertrokken in drie groepen voor een fietstocht van 45 km met gehuurde fietsen, elk onder begeleiding van twee leerkrachten. Aan de hand van een reeks opdrachten bezochten we de belangrijkste plaatsen van de Salient, de boog rond Ieper waar in 1914-1918 slag werd geleverd.

T. Keuppens