Een Afrikaans en surrealistisch gekleurd dagje - Excursie derdejaars

Op 10 februari en 26 februari trokken onze derdejaars naar het Afrikamuseum en het Magritte-museum. De eerste groepen - 3 LAT B en 3 WET B- woonden die tentoonstellingen bij op 10 februari. 3 ECO, 3 LAT A en 3 WET A vertrok op 26 februari naar dit Brussels avontuur.

Hoe zag hun dag eruit?

Om acht uur vertrok de bus naar Brussel. Eenmaal aangekomen werd de groep in tweeën gesplitst. In de voormiddag bezocht de ene groep het Afrikamuseum en in de namiddag bezocht ze het Magritte-museum. Daarna draaiden de rollen zich om.

Aangezien het museum in Tervuren op dit moment gerenoveerd wordt, heeft het museum een tijdelijk onderkomen in Brussel. Dit deed geen echter geen afbreuk aan de rondleiding. De gids gaf ons uitleg over de fauna en flora van Afrika: welke klimaten, vegetaties, dieren zijn er aanwezig op dit continent? Wat eten Congolezen, Kenianen, Marokkanen?

Verder vertelde de gids ons dat de meerderheid van de Afrikaanse bevolking werkt als landbouwers, maar dat de Afrikaanse landbouw nog steeds gebruik maakt van primitieve methodes om het land te bewerken.

Daarop werd de kennis van de leerlingen getest: ze kregen verschillende videofragmenten te zien. Hierbij was het de bedoeling dat ze raadden welk Afrikaans land er telkens getoond werd.

Tot slot kregen de leerlingen de opdracht om in de huid te kruipen van een Afrikaanse boerenfamilie. Zij kregen een landbouwgrond - in de vorm van een maquette- toegewezen, die zij zo goed mogelijk moesten beplanten, opdat er zoveel mogelijk geoogst kon worden. Opnieuw werd hierbij getest of ze de uitleg van de gids goed begrepen hadden.

In het Magritte-museum werden de derdejaars rondgeleid door een gids. De gids gaf ons eerst een korte uitleg over Margrittes leven, vervolgens kregen we enkele belangrijke werken van hem te zien. Margrittes werken behoren tot het surrealisme, waarbij de droom en het onderbewuste centraal staan. In de lessen P.O. zullen de derdejaars zich binnenkort ontpoppen tot surrealistische kunstenaars. Wordt met andere woorden vervolgd...